Slutstation rÀttspsyk (2011)

- om tvÄngsvÄrdade kvinnor som inte dömts för brott”...jag trodde att jag skulle bli psykotisk av den intensiva panik jag kĂ€nde. Jag kunde inte andas och hjĂ€lmen tryckte mot huvudet. Jag hade alltid tvĂ„ngshandskar samtidigt som jag var isolerad, sĂ„ jag kunde inte göra nĂ„gonting alls. Det kĂ€ndes som jag blev utsatt för tortyr.”

Linda

De Àr unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt sjÀlvskadebeteende. De har inte blivit dömda för nÄgot brott och de utgör inte nÄgot hot eller nÄgon fara för andra. Men i stÀllet för adekvat vÄrd spÀrras de in pÄ rÀttspsykiatriska högsÀkerhets- kliniker, tillsammans med mördare och vÄldtÀktsmÀn och utsÀtts frekvent för tvÄngsÄtgÀrder som isolering, tvÄngshandskar, hjÀlm och bÀlteslÀggning, ingripanden som lÄngt ifrÄn alltid har lagen pÄ sin sida. Varken de sjÀlva eller deras anhöriga kan pÄverka situationen - de Àr rÀttslösa.

Sofia Åkerman och ThĂ©rĂšse Eriksson har under flera Ă„r engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vĂ„rdas inom rĂ€ttspsykiatrin. De har ocksĂ„ haft upprepade möten och samtal med ansvariga vĂ„rdgivare och myndigheter. Slutstation rĂ€ttspsyk Ă€r en skakande rapport frĂ„n ett Sverige vi inte lĂ€ngre trodde fanns.LÀs mer om Slutstation rÀttspsyk pÄ
www.slutstationrattspsyk.se

__________________________________________________________

Recensioner:"Slutstation rÀttspsyk Àr ett ovanligt sakligt debattinlÀgg om vad som kan hÀnda nÀr den vanliga psykiatrin misslyckas med sitt uppdrag och Socialstyrelsens tillsyn brister. Myndigheten bör nu göra allt för att stoppa att fler sjÀlvskadande tjejer hamnar pÄ rÀttspsyk."

Clara Fahlman Bergström / VLT"Det Àr en imponerande efterforskning och juridisk dokumentation av brister och övergrepp inom den slutna vÄrden av dessa unga, svÄrt Ängestladdade sjÀlvskadande kvinnor. Lovord till författarna för dessa avslöjanden i vÄrt vÀlfÀrdssamhÀlle. LÀs boken!"

Margareta Fridstjerna / BibliotekstjÀnst (hÀftepos 12103253)"BerÀttelserna om flickorna och kvinnorna gör mig förtvivlad - och rasande över hur samhÀllet svikit. Resurserna har satsats pÄ de vÄldsamma mÀnnen, de som skadar andra. Det Àr helt förstÄeligt att vi vill skydda oss mot irrationellt vÄld. Lika sjÀlvklart borde det vara att samhÀllet stÀller upp med skydd för kvinnor som vÀnder vÄldet mot sig sjÀlva.
De grymma berĂ€ttelserna i Slutstation rĂ€ttspsyk kryper nĂ€ra. Var och en av dessa flickor eller kvinnor kunde vara en dotter eller syster. [...] Åkerman och Eriksson visar i sin research pĂ„ Socialstyrelsens dubbla roll, myndigheten som bĂ„de ska vara rĂ„dgivare och domare. Rollen som allmĂ€nhetens och individernas tillsynsman har fĂ„tt stĂ„ tillbaka. Det finns inget absolut egenvĂ€rde i att straffa vĂ„rdpersonal. Problemet Ă€r att uteblivna sanktioner legitimerar vanvĂ„rd. Det Ă€r ett svek mot de drabbade."

Maria Elisson / Nerikes Allehanda"Unga, ofta suicidala, kvinnor med sjĂ€lvskadebeteende Ă€r utan tvivel en extremt utsatt grupp. Och dĂ„ syftar jag inte pĂ„ de uppenbara riskfaktorerna och problemen med svĂ„ra depressioner, Ă€tstörningar och missbruk. I Slutstation rĂ€ttspsyk visar Sofia Åkerman och ThĂ©rĂšse Eriksson pĂ„ de stora brister i det svenska vĂ„rdsystemet som gör att dessa unga kvinnor straffas för sina problem likt olydiga hundar eller trotsiga smĂ„barn. [...] PĂ„ rĂ€ttspsyk bekantas de dessutom med osannolikt lĂ„nga isoleringar och bĂ€lteslĂ€ggningar och utsĂ€tts för skyddshandskar (stora lĂ€derpaddlar som spĂ€nns fast kring handlederna) och hockeyhjĂ€lmar med visir, som strider mot svensk lag och enligt vissa Ă€r att likstĂ€lla med tortyr enligt FN:s definition."

Karin Andersson / Upsala Nya Tidning"I den svenska sjukvĂ„rden lĂ„ser man in unga kvinnor med allvarliga livshotande sjukdomar tillsammans med mördare, vĂ„ldtĂ€ktsmĂ€n och andra vĂ„ldsmĂ€n med allvarliga psykiska störningar. Rent instinktivt kĂ€nner sĂ€kert de allra flesta av oss att det knappast kan vara en helt bra lösning. Efter att ha lĂ€st Sofia Åkermans och ThĂ©rĂšse Erikssons bok fĂ„r man klart för sig att detta Ă€r fel och förödande pĂ„ fler nivĂ„er Ă€n det uppenbara. [...]
HSAN inrÀttades 1980 efter att man konstaterat att hÀlso- och sjukvÄrden behöver granskas ocksÄ av en oberoende myndighet, dÀr sÄvÀl allmÀnhet, den juridiska och den medicinska yrkeskunskapen finns representerad, för att regleringen ska prövas pÄ ett korrekt sÀtt och för att förtroendet för tillsynen ska upprÀtthÄllas.
Genom att överföra hela tillsynsverksamheten till Socialstyrelsen och avskaffa disciplinansvaret har man gÄtt trettio Är tillbaka i tiden och lÄter numera hÀlso- och sjukvÄrdens professioner granska sig sjÀlva. I Slutstation rÀttspsyk visas vilka förödande konsekvenser det beslutet fÄr."

Lotta Wendel / Helsingborgs Dagblad"Genom starka vittnesmÄl frÄn patienter och gedigen research blottar de en verklighet man inte tror Àr sann."

Cecilia Köljing / BorÄs Tidning"Boken Slutstation rĂ€ttspsyk har funnits ute i över tvĂ„ mĂ„nader nu. ÄndĂ„ har den inte vĂ€ckt sĂ€rskilt mycket uppmĂ€rksamhet. NĂ„gra nyhetsartiklar, radiointervjuer och en enstaka recension Ă€r allt. Efter att ha lĂ€st den kĂ€nner jag mig maskĂ€ten.
Författarnas envetna kamp för att fĂ„ Socialstyrelsen eller HĂ€lso- och sjukvĂ„rdens ansvarsnĂ€mnd (HSAN) att agera leder dem in i en byrĂ„kratisk labyrint dĂ€r ingen vill lyssna eller ta ansvar. SĂ„ bakvĂ€nt fungerar det – om illgĂ€rningen Ă€r för stor, sveket för allvarligt, maktmissbruket för uppenbart blir det svĂ„rare att fĂ„ gehör offentligt. Du blir inte trodd. Ett tĂ€ttslutande lock lĂ€ggs över debatten."

Clara Törnvall / Aftonbladet Kultur"För mig var det en chock att fÄ reda pÄ att suicidala unga kvinnor och tjejer med svÄrt sjÀlvskadebeteende och ibland Àven anorexia skickas till rÀttspsykiatriska kliniker runt om i landet nÀr allmÀnpsykiatrin inte klarar av att ta hand om dem, vÄrda dem och garantera deras sÀkerhet. [...] Det hÀr Àr den viktigaste boken frÄn 2011!"

Camilla HĂ€llbom/ dagensbok.com